Bea öppnar receptboken :)

Jag sa ju igår att jag skulle lägga upp detta superbraiga recept på choklad glass :)

Detta behöver du:

2 gelantinblad
1-2 vaniljstänger, delade och urskrapade
500 g mjölk
500g grädde
50 gr ljus svensk honung eller glykos
240 äggula
250 g strösocker.
200 g mörk choklad. Valhrona grand cru guanjana använde jag


Dag 1!

1.
Blötlägg gelantinbladen i rikligt med vatten. Låt stå i minst tio minuter

2. Skrapa ur vaniljstången och lägg både stång och frö i en rymlig kastrull. Hacka sedan all choklad finhackat.
lägg i en bunke.

3. Häll mjölk,grädde och honung över vaniljstången. Medan du låter det koka upp så vispa äggula och socker poröst. När gräddblandningen kokat upp häll försiktigt ner äggsmeten i kastrullen och koka upp till 85 grader.
Rör försiktigt så att det inte bränner fast i botten.

4. Lyft upp gelantinbladen och låt det vatten som finns kvar på dom följa med ner i glassmassan, rör om tills det smällt.

5. Sila glassmassan genom en finmaskig sil i en rostfribunke. Kyl ner glassmassan så fort som möjligt i ett iskallt vattenbad. Rör då och då så att det går snabbare.

6. täck bunken med plastfilm och låt glassen stå och mogna mellan 4-12 timmar. Helst 24 timmar.

Dag 2 !

1.
Mixa glass smeten med en stavmixer för att få en den smidigare.


2. Häll glassmassan i en glassmaskin och låt den gå tills den blir smidig och fast. Har du ingen glasmaskin, ställ massan i frysen och rör om då och då med en slev tills det .

Detta recept låter krångligare än vad det är. Men det är verkligen värt att det tar lite tid. För denna glass är en sån glass du gärna äter upp all själv innan du hunnit bjuda vännerna :)

servera att bliden inte är tagen utav mig :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0